Una de les més destacades figures del feminisme africà, nascuda a Egipte l’any 1931, ens va deixar recentment.

Doctora, escriptora, activista feminista i psiquiatra, prolífica i versàtil, va escriure més de 50 publicacions, entre novel·les, contes i obres de teatre, on reflexiona sobre els problemas i discriminacions sofertes per les dones arreu del mon; com la prostitució, l’ablació genital, la violència masclista o els efectes de l’extremisme religiós al seu continent.

Ella mateixa fou víctima amb 6 anys d’edat de l’ablació genital, un recurs religiós massa present encara en paisos africans, fet que va recrear l’any 1972 en la seva obra La dona i el sexe, amb contundents critiques contra aquest ritual que pateixen moltes dones, i que va suposar la seva expulsió com a directora de Salut Pública d’Egipte.

L’any 1971 funda l’Associació Egipcia de Dones Escriptores, a més de la revista Health.

Els temes tractats en les seves obres, el sexe, tema tabú en el seu Egipte natal de l’epoca, va provocar la censura de la seva obra, a més de ser incorporada a la llista negra del govern egipci després de pronunciar una conferència en defensa dels drets de les dones.

Per evitar la censura, l’any 1972 s’exilia al Liban. Entre 1974 i 1978 va formar part del Consell Suprem d’Arts i Ciències Socials d’ El Caire en qualitat d’escriptora. Fruit d’aquesta compaginació de lletres i salut és la seva obra Dones i Neurosi, on va treballar el camp de la investigació d’aquesta malaltia i els seus afectes entre les dones.

Entre 1977 i 1978 Sadaawi va fundar l’Associació Africana per a la Investigació i el Desenvolupament de les Dones, de la qual en va exercir com a vicepresidenta durant 10 anys. De 1978 a 1980 fou nomenada consellera del programa de Nacions Unides per a les Dones d’Africa (CEP) i d’Orient Mitjà (CEPA).

Fou engarjolada pel règim de Anwar el Sadat l’any 1980, per critiques al sistema gubernamental, fet que va aprofitar per escriure les seves memòries… en paper higiènic.

L’any 1981, després de dos mesos a la presó, és lliberada pel règim del nou president egipci Hosni Mubarak.  L’any 1983 publica en lengua àrab la seva obra Memòria de la presó de dones.

Fruit del seu activisme polític son la fundació i presidència de l’Associació Solidària de Dones Àrabs, entitat en defensa dels drets i la participación activa de les dones africanes i musulmanes, confundadora de l’Associació Àrab pels Drets Humans o la representació dels paisos africans a la Conferència de Nairobi organitzada per les Nacions Unides.

L’any 1992 l’extremisme religiós la sitúa entre els seus objectiu, i es veu obligada a exiliar-se als Estats Units, on treballa com a professora convidada en diverses universitats.

L’any 1996 retorna al seu país natal on continua amb el seu activisme en defensa del drets de les dones, especialment amb la seva obra escrita. Fou acusada d’apostatia i les seves obres vetades novament, en aquesta ocasió a la Fira Internacional del Llibre d’El Caire l’any 2001.

L’any 2005 va presentar, sense èxit, la seva candidatura a la presidència d’Egipte, i va ser peça fonamentalment activa durant les manifestacions de les “revolucions àrabs” a la Plaça Tahir l’any 2011. Saadawi ens deixa a l’edat de 89 anys a El Caire.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s