👤 Lluis Fuentes | Coordinador d’Homes Igualitaris Socialistes

Ara que mig mon commemora el Dia Internacional contra les violències vers les dones, la visibilitat de les violències físiques i els assassinats de dones, lamentablement son més noticia que la resta de l’any.

Però aquests fets són la culminació extrema de les actituds irracionals i censurables de molts homes que porten fins al darrer graó tot un seguit de conductes i accions masclistes que hem naturalitzat i que formen part a sovint, de l’acceptació social del comportament masculí estereotipat. Aquestes conductes formen part de la violència masclista i de les discriminacions que sofreixen una gran quantitat de dones al llarg de les seves vides.

Fem una rápida ullada de com detectar al masclista invisible i silenciós a través de les seves paraules, missatges i accions:

  • S’oculta darrera frases com “Jo no soc ni feminista ni masclista, crec que som iguals” pensant que el feminisme Ă©s la reacciĂł contrĂ ria al masclisme. El feminisme tĂ© per objectiu la plena igualtat entre sexes, el masclisme la crença que l’home Ă©s per defeniciĂł superior a la dona.
  • Els homes tambĂ© pateixen violencia de gènere. Un dels lemes mantra del masclisme. Fals. No existeix una violència de les dones vers els homes per raons de sexe per quan no existeix un sistema ideològic i cultural d’opressiĂł i discriminaciĂł dels homes, sino de les dones.
  • Moltes dones usen les denĂşncies falses per violència de gènere. Recurs totalment fals propi d’homes agraviats i resentits. Segons la Fiscalia General de l’Estat nomĂ©s el 0.01% de les denĂşncies per aquest tipus de violència son falses, gairebĂ© ni existeixen.
  • El llenguatge no sexista Ă©s una pèrdua de temps. La construcciĂł del llenguatge com a vehicle de transmissiĂł d’idees i missatges històricament ha estat en mans dels homes, mostrant una visiĂł androcèntrica. El que no es menciona no es veu, i el que no es veu no existeix. AixĂ­ perpetuem la invisibilitat de les dones en l’ús de les llengĂĽes.
  • Les floretes (‘piropos’ en castellĂ ) formen part del fet de ser home. Es tracta d’un recurs agradable adreçat a una altra persona amb la intenciĂł d’animar o agradar. Xiular, babejar o cridar paraules en pĂşblic a una dona, qualsevol cosa relacionada amb el seu sexe, fĂ­sic, detall corporal o vestiumenta Ă©s ofensiu i constitueix assatgemen verbal. Son freqĂĽents en homes primitius, rudes i antics, no dels homes moderns i igualitaris.
  • Si celebrem dies de les dones, hauria d’haver un dia dels homes. Es commemora el 8 de març per no oblidar les lluites de les dones obreres de fa mĂ©s d’un segle en defensa dels seus drets laborals i socials a costa de la pèrdua de moltes de les seves vides. Avui encara les dones pateixen opressiĂł, discriminacions, desigualtats en tots els Ă mbits de la vida i violències pel fet de ser dones. Els homes mai ho hem conegut  ni sofert, per quan som el sexe opresor.
  • Les dones s’han d’ocupar de la llar i la cura. La responsabilitat d’assumir determinades tasques no estĂ  integrat a l’adn humĂ . Son els esteorotips de gènere, les etiquetes socials impostades i la cultura androcĂ©ntrica que estableixen el criteri social de repartiment de responsabilitats entre dones i homes.

Lluis Fuentes

Coordinador d’Homes Igualitaris Socialistes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s