Ha arribat l’hora de superar la doble discriminació

👤 Montserrat Pallarès | Presidenta de COCEMFE Barcelona

El passat 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència envers les dones, denunciàvem una situació tràgica sobre la qual cal conscienciar i actuar. Al cap de poc, el 3 de desembre, es commemorava el Dia Internacional de les persones amb discapacitat. Crec que la proximitat d’aquests dos dies té molt a veure amb l’estreta relació entre els dos temes. Les dones pateixen violència. I entre aquestes, les dones amb discapacitat no se n’escapen. I no només no se n’escapen sinó que per les seves especials circumstàncies i vulnerabilitat, sovint ho tenen molt més complicat per denunciar-la.

L’any passat, des de COCEMFE vam presentar un informe que demostrava que les dones amb discapacitat tenen un 8% més de probabilitats de patir violència masclista, ja sigui física, sexual o psicològica, que la resta de dones. I de manera més concreta, un 23,30% de les dones amb discapacitat, és a dir, una de cada 4 dones, afirmen haver patit violència masclista, enfront un 15,10% de les dones sense discapacitat. Les dones amb discapacitat són més vulnerables i per tant, estan més exposades a la violència masclista.

Una altra dada que ens hauria de colpir confirma que el 20% de les dones víctimes mortals de violència masclista han estat dones amb discapacitat, ja sigui perquè tenien la discapacitat o perquè l’havien desenvolupada per culpa de la violència patida.

Ho he denunciat en nombroses ocasions, la violència masclista produeix malalties invisibles com ara la fibromiàlgia o algunes malalties autoimmunes. I malauradament quan parlem de malalties, hem de tenir present una nova doble discriminació, la mèdica, que fins ara s’ha centrat descaradament en l’home, amb les conseqüències que això provoca, i la discriminació que ha suposat no tenir en compte els efectes físics i psíquics de l’esforç de tenir cura dels demés.

No voldria anar sumant i sumant discriminacions, que hi són. Em quedo amb el concepte de la doble discriminació: per gènere i pel fet de tenir una discapacitat, però esmento aquestes variables per situar l’envergadura del problema. Un problema sovint invisible, que cal denunciar i fer palès, i al que hem de donar solució.

Cal prevenir, investigar i sancionar qualsevol acte de violència contra les dones i nenes amb discapacitat. Cal també formar i sensibilitzar tots els equips implicats en l’atenció de les dones amb discapacitat per entendre quan hi ha un problema més greu i prendre les mesures pertinents. Hem de continuar treballant per protegir les dones amb discapacitat i garantir-los els seus drets, inclosos els laborals. I no oblidar-nos mai de l’educació en igualtat.

Comentava al principi que la proximitat del Dia Internacional contra la violència masclista amb el Dia Internacional de les persones amb discapacitat em semblava molt pertinent. Com també ho és que el dia 6 de desembre sigui el de la Constitució i el 10 de desembre el Dia dels Drets Humans.

Una Constitució que ens fa a tots iguals davant la llei i uns Drets Humans que defensen el dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat.

Ens queden molts reptes per superar, de manera gràfica podríem dir que tenim la missió d’assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible: eradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre d’altres. I la visió de “No deixar ningú enrere”.

I ho podem aconseguir, amb la implicació social i política, amb programes realistes, però també ambiciosos i dotats econòmicament. Perquè sense el compromís de tothom, homes i dones, no trencarem mai la doble discriminació, i ha arribat l’hora d’anar més enllà.

Montserrat Pallarès

Presidenta de COCEMFE Barcelona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s