María Cambrils Sendra: València 1878, Pego 1939. Escriptora i periodista, fou la máxima representant de la corrent socialista del feminisme espanyol de la década de 1920.

Fou autora de “Feminismo socialista”, publicada a València l’any 1925 amb pròleg de Clara Campoamor, una obra amb la qual Cambrils va irrompre en els debats feministes de l’època, pronunciant-se a favor de la igualtat de drets de les dones a l’ensenyament i molt especialment activista pel dret de les dones al vot.

L’orientació socialista de l’obra de Cambrils va provocar rebre força critiques, entre elles de l’ala conservadora del moviment feminista, encapçalada per Consuelo González Ramos.

Autodidacta, va arribar a formar part de l’èlit intelectual obrera de la seva època, conferenciant i articulista, fou colaboradora de la revista feminista Nueva Aurora.

Membre del PSOE, va escriure centenars d’articles a la premsa obrera, en especial a El Socialista, única dona que va publicar articles de manera continuada, sempre relacionats amb la situació de les dones i la necessitat d’un marc d’acció feminista, també a l’intern del seu propi partit, a qui en moltes ocasions va recriminar la passitivitat demostrada en no posicionar-se amb suficient claredat per la lliberació de les dones. Va morir l’any 1939 després de la guerra, sepultada en una fosa sense nom ni làpida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s