• El passat 19 de març el grup d’Homes Igualitaris Socialistes i l’Espai Violeta van organitzar una xerrada per parlar sobre l’esquerda de les cures a la llar i els permisos paternals igualitaris

Des de que el passat 1 de gener el Govern d’Espanya va equiparar els permisos dels pares treballadors per naixement o adopció d’un fill o filla a les 16 setmanes, moltes preguntes han sorgit en relació a si será o no, una mesura que permeti reduir la inmensa esquerda de gènere en relació a les cures familiars, existents entre la dedicació de les dones i l’escasa presència dels homes. Amb aquest canvi de legislació els pares treballadors veuen que disposen d’accés a més de les setze setmanes de permís, al permís de lactància, a la reducció de jornada per cura de menor i a la excedència laboral.

A l’acte van participar la diputada del PSC al Congrés i secretària de Polítiques Feministes del PSC, Sònia Guerra, que va recordar com el contracte social vigent en l’actualitat discrimina a les dones amb una divisió sexual dels espais comuns que perpetua que els de menor reconeixement i valor social, siguin precisament els espais liderats per dones.

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, qui es va definir com home igualitari, va compartir la seva experiència personal com a home i pare que intenta ser corresponsable amb la seva parella i ser present en la cura i educació del seu fill. Comino va recordar la necessitat que es produeixi un canvi d’actitud entre els homes per que abandonin la masculinitat tradicional i treballar per transitar vers noves formes d’expressar el fet de ser homes.

Finalment, la diputada del PSOE i portaveu a la Comissió d’Igualtat al Congrés, Laura Bejar, va demandar per assolir un gran pacte social per la corresponsabilitat a les llars, però aplicant la mirada feminista, implicant a les administración publiques, les empreses i els sindicats.

Les persones que van intervenir van posar en comú la necessitat d’implementar altres accions relacionades amb l’assoliment de la plena igualtat com la modificació de l’actual sistema educatiu per un nou model de coeducació, la necessitat d’un canvi de paradigme que trenqui els estereotips de gènere actuals, entre d’altres.

Al llarg de la xerrada es van posar de manifest algunes dades que assenyalen la urgència en pendre mesures com el percentatge de dones que realitzen de manera regular tasques domèstiques (un 92% de dones per un 68% d’homes), la distribució desigual de les jornades a temps parcial (un 74% de dones per un 26% d’homes), el número d’excedències per cura de familiars (un 87% de dones per un 13% d’homes).

En finalitzar l’acte, Luis Fuentes, coordinador d’Homes Igualitaris Socialistes va recordar que els homes tenim el compromís inequívoc de treballar per un canvi d’actitud i de conducta per assolir, com al·liats del feminisme, el repte de la plena igualtat entre dones i homes. Deixem de parlar i comencem a actuar; activisme des del feminisme, activisme per la plena igualtat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s